Kosovo urobilo krok k členstvu vo FIFA, môže hrať prípravné zápasy

22.05.2012 Celý región

Budapešť 22. mája (TASR) - Kosovo urobilo krok k tomu, aby sa stalo 209. členom Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA). Najvyšší futbalový orgán totiž na zasadnutí exekutívy v Budapešti schválil návrh, podľa ktorého môže hrať kosovská reprezentácia oficiálne prípravne medzištátne stretnutia.

FIFA a Európska futbalová únia (UEFA) dlhší čas blokovala pokusy Kosova hrať medzištátne zápasy, pretože balkánsku krajinu odmietla iznať aj OSN. Podľa prezidenta FIFA Seppa Blattera je Kosovo na najlepšej ceste stať sa členom futbalovej rodiny. "Všetky krajiny bývalej Juhoslávie majú na Balkáne svoju nezávislosť - Slovinsko, Chorvátsko, Bosna, Srbsko, Čierna Hora aj Macedónsko a sú členmi FIFA a UEFA. Posledným zostalo už len Kosovo," uviedol na silno politickú tému švajčiarsky funkionár Blatter.

Nie všetky zúčastnené strany však s rozhodnutím FIFA súhlasia. Svoj ostrý protest vyjadrili predstavitelia Srbského futbalového zväzu. Medzi päť krajín, ktorých politickí predstavitelia neuznali suverenitu a nezávislosť Kosova, patrí aj Slovensko. Prezident Českej republiky Václav Klaus zasa pre podozrenia z napojenia politickej špičky v Kosove na drogové kartely dokonca odmietol v Prahe prijať oficiálnu návštevu z tejto balkánskej krajiny.

Informovala agentúra Reuters
 

Vyberte región